To søstre

Pappaen til Ristil er blitt enkemann, og mammaen til Ragnhild er skilt. Ristil som aldri har kjent mammaen sin - hun døde da Ristil var bitteliten lengter veldig etter en mor, mens Ragnhild som har et godt forhold til pappaen sin, selv om han har flyttet til Sverige, føler ikke noe spesielt behov for en stefar. Skulle mammaen hennes likevel finne på å gifte seg igjen, har Ragnhild bestemt at Terje ville være den rette. Snille Terje som har oppkalt en kalv etter Ragnhild. Men mamma og pappaen til Ristil har forelsket seg i hverandre, og før Ragnhild får sukk for seg, har hun og mamma flyttet inn til Ristil og pappaen hennes. Og dermed begynner problemen.

Slik åpner Ida Lou Larsen sin kritikk i Nationen, Vi kunne ikke sagt det bedre selv.

Et helaftens familiestykke med fire roller. Ta kontakt om du ønsker å oppføre eller å lese manus. To søstre er utgitt i 'To skodespel'. English translation

 

To søstre på Sogn og Fjordane teater

Hvordan skal det gå når to åtteåringer blir søstre - ufrivillig? Og hvem får det verst, stefar-far, stemor-mor eller jentene?

Ingeborg Eliassen skrev stykket på bestilling fra Totalteatret. Produksjonen var et samarbeid med Hålogaland teater og hadde premiere i 1995. Totalteatret satte opp en ny versjon i 1996 og i 2000 blei det satt opp på Sogn og Fjordane teater. Foto her er fra den siste oppsetninga.

"To søstre er ein lovande start med Mette Brantzeg i teatersjefstolen." skreiv Firdaposten etter premieren på Sogn og Fjordane teater i 2000. For dramatikeren var det spennende å se hvordan en ny instruktør og et nytt ensemble tok vare på søstrene og ikke minst hvordan en ny landsdel tok imot stykket som da hadde hatt to forskjellige oppsetninger i Nord-Norge.

To søstre på Totalteatret

To søstre blei ei fin forestilling som fikk god mottagelse av både barn og voksne og Totalteatret valgte å lage en ny versjon i 1996. Da var to av skuespillerne opptatt med andre forestillinger så vi fikk to nye i jenterollene.

To søstre Festspillene i Nord-Norge

Vil du skrive et teaterstykke for oss, helst for barn, tema bestemmer du selv. Omtrent slik lød bestillinga fra Totalteatret i 1993. Klart jeg ville det. Jeg hadde fulgt de unge entusiastene fra starten og var glad for å få skrive for dem. Som regel skriver en dramatiker på vona, men nå var jeg i den lykkelige situasjonen at det satt folk og venta spent på å få et stykke å spille!

Overskrifter kritikker, nypremiere Totalteatret
En total familie - Strammere og bedre søstre - Terningkast 5 - Skråblikk på familielykke

Kristin Bjørn var et unikum som dramaturg. Hun leste og forsto hva jeg skrev. Hun ga meg motstand og oppmuntring i et perfekt blandingsforhold, kom med kloke innvendinger og kreative spørsmål. Men ikke minst viktig var det å føle at dette kom vi til å få til sammen. Etter hvert kom skuespillerne med sine bidrag i improvisasjoner og samtaler. Dette fungerer, dette fungerer ikke. Så blei det premiere og mange publikummere og mange forestillinger. Jeg så mange av dem og satt bakerst i salen og hørte snufs og latterkramper blant publikum. Takk til Totalteatret for oppdraget!

Kritikker, To søstre, urpremiere, Totalteatret
Glitrende norsk dramatikk - Troverdig, trassig teater - Sjarmerende familiedrama - Sjarmerende om familieforviklingerNyskrevet bagatell kan utvikles - Godt teater for de yngre

To søstre med torskehau bilde fra program Totalteatret
2000-To-Sostre-foto-Olav-Oygard.jpg 15. februar 2021
To søstre Sogn og Fjordane Teater 2000 Foto Olav Øygarden

To søstre på Sogn og Fjordane teater

Manus: Ingeborg Eliassen
Regi: Hanne Tømta
Scenografi: Magne Magler Wiggen
Kostymer: Solveig Fugløy
Musikk: Per Janke Jørgensen
Skuespillere: Mai Lise Rasmussen, Therese Hugøy, Nina Schjeide, Bjørn Myrholdt

Åpningsscena i To søstre

RISTIL: Ho dama som du trefte?
ASK: Ja?
RISTIL: Er ho din ven?
ASK: Ja, vi har blitt vener.
RISTIL: Er ho din beste ven?
ASK: Kan hende blir ho det, min beste vaksne ven.
RISTIL: Ei vaksen dame kan jo ikkje vere din beste vesle ven.
ASK: Nei, det går jo ikkje.    Les mer

Tekst fra programmet To søstre Totalteatret

Nypremiere, To søstre Totalteatret

Manus: Ingeborg Eliassen
Regi/dramaturgi: Kristin Eriksen Bjørn
Regikonsulent: Mette Brantzeg
Scenografi: Martin Eilertsen etter en idé av Erik Annar Evensen
Skuespillere: Bernt Bjørn, Inger Kathrine Hansen, Kristin Solberg, Janne With

Tekst fra programmet To søstre Totalteatret

Urpremiere, To søstre Totalteatret

Manus: Ingeborg Eliassen
Regi/dramaturgi: Kristin Eriksen Bjørn
Regikonsulent: Mette Brantzeg
Scenografi: Martin Eilertsen etter en idé av Erik Annar Evensen
Skuespillere: Bernt Bjørn, Inger Kathrine Hansen, Guri Johnson og Turid Skoglund

Skaff deg manus på norsk
English translation

Folder To søstre Totalteatere/HT
Two Sisters Bokomslag Elin hassel Iversen
Bokomslag To skodespel design Elin Hassel Iversen