Bildet: Kirsten Heiberg (t.h.) som sovjetisk spion. Klar til å hoppe i fallskjerm, i filmen "Die goldene Spinne" (Den gylne edderkoppen 1943.)

Glamour for Goebbels

Det er mange myter om tyske skuespillere fra nazitiden.

Boka Glamour for Goebbels presenterer den virkelige historien til en av dem, norsk/tyske Kirsten Heiberg. Hun var en betydelig stjerne i tysk filmindustri i årene fra 1938 til 1954.  Hun spilte i en rekke nazistiske propagandafilmer og var en av tysk films mest markante "farlige kvinner", femmes fatales, under Joseph Goebbels' filmregime. Kirsten Heiberg hevdet selv etter krigen at hun ble svartelistet av Goebbels for å ha kritisert den tyske okkupasjonen av Norge og for ikke å ha meldt seg inn i NSDAP.
Er dette sanne opplysninger?

Var hun virkelig motstander av nazismen? Var hun en uskyldig, men "nyttig idiot" for Goebbels? Eller var hun til og med en bevisst støttespiller for Det Tredje Rike?

I Glamour for Goebbels, blir svarene på disse spørsmålene for første gang avslørt, basert på fire års forskning i tyske kilder. Og det underliggende spørsmålet i denne høydramatiske beretningen er følgende: Kan en kunstner stilles samfunnsmessig til ansvar for innholdet i det verk han eller hun har medvirket til å skape?

Anmeldelse av boka.

Artikkel: Kirsten Heibergs rolle i tysk og norsk nazistisk filmpropaganda 1938-45.

Les mer på egen Kirsten Heiberg nettside.

Glamour for Goebbels
Kirsten og Rolf Weih i Die goldene Spinne