Katitzi

Katitzi er historien om jenta som ikke fant seg i å bli diskriminert. Som 8-åring måtte Katitzi gå rundt på bygdene og selge kjeler og som tolvåring rømte hun for å slippe å gifte seg med en eldre gutt.
To skuespillerne skifter rollefigurer fra øyeblikk til øyeblikk og levendegjør historien. Vi får være med gjennom Katitzis øyne, og opplever hvordan det er å være en av roma-folket. Den observant jenta er full av liv, men samtidig en fremmed i en verden hun ikke forstår.

Historien om Katitzis oppvekst tar utgangspunkt i Katarina Taikons selvbiografiske fortellinger om oppveksten i en roma-familie i Sverige på 40- och 50-tallet.
Hennes barnebokskatt teller 13 bøker og er historien om hvordan det er å møte intoleranse og respektløshet bare fordi du er annerledes. Og om hvordan hennes rike slektstradisjon hjalp henne til å bli en forteller som klarte å snu denne holdningen.
Katarina mente at du selv bare kan vise andre respekt når du selv har blitt møtt med forståelse for dine behov. Du har lik rett på verdig behandling som alle andre har, selv om du er eller føler deg annerledes.

Katitzi-plakat
Teater Fusentast, Katitzi

SVT skriver i dokumentaren om Katharina Taikon:
«Born in 1932, at a time when antiziganism was rife, Katarina Taikon became one of Sweden’s most popular children’s books authors, but she was also a civil rights activist and her fight for Roma people’s rights earned her the moniker “Sweden’s Martin Luther King”. …Mohtadi made the documentary together with the journalist Gellert Tamas …»

26 år gammel lærte hun å lese og skrive, og skrev så bøkene som førte til at Riksdagen ga romafolket de rettigheter de hadde krav på. Hun døde i 1996.

Katitzi-bøkene er oversatt til en rekke språk. Det er også laget en fjernssynsserie og utgitt en plate med hennes fortellinger.

Katitzi er Teater Fusentasts mest spilte forestilling, og den kan bestilles. Se Teater Fusentast sin nettside.

Skuespillere: Coby Omvlee og Karl Markus Reinert
Manus: Ingeborg Eliassen / Jaap den Hertog
Musikk: Håvard Lund
Scenografi: Gunnar Fretheim/ Jaap den Hertog
Kostymer: Solveig Fugelsøy
Konsulent: Rosa Taikon (Sverige)
Instruktør : Ildevert Meda (Burkina Faso), ferdigstilt av Elin Hassel-Iversen
Dramaturgi: Jaap den Hertog
Takk til: Ragnhild Schlüter og Michael Langhammer for hjelp og gode råd.

Logo norsk kulturfond

Støttet av "Nettverket Du Store Verden - trAP.no