Bildet: Filmopptak på konditoriet "Lille" i Svolvær. Trond Peter Stamsø Munch og Guri Johnson som hovedrolleinnehaverne Ronnie og May.

Piratene

I "Piratene" følger vi en gjeng arbeidsløs ungdom i en mindre by i Nord-Norge. Forholdene i den lille kystbyen er skrale for ungdommene, og mangel på arbeid gjør at de bare blir gående å drive dank. Frustrerte og leie av sin egen håpløse situasjon starter de opp en illegal piratradio. Radioen er ment å være et supplement til det trauste NRK. Vi er i nærradioens spede barndom, men det er selvsagt ikke søkt om konsesjon. "Radio Feskslog, "for de som er til overs" utvikler seg raskt til å bli et ungdommelig talerør for de arbeidsløse, og den mobile piratradioen angriper byens samfunnsstøtter og de håpløse arbeidsmulighetene for ungdommen. Gjennom sine radiosendinger provoserer ungdommene både lokalsamfunn og myndigheter. Etter hvert settes både peilebiler og politistyrker inn for å få kneblet "Radio Feskslog".

"Piratene" inneholder scener fra hemmelige ritualer i Frimurerlosjen, noe som førte til en opphisset stemning før premieren på Den norske Filmfestivalen i Bergen i 1983. Det gikk rykter om at mange kinosjefer kom til å nekte å sette opp filmen. Men radiopiratene gjorde alle rykter til skamme, vant publikums hjerter og stakk til og med av med Deltakerprisen under festivalen.
Senere fikk den også prisen Lübecker Filmlinse under Nordische Filmtage i Lübeck (1983) og Sølvklumpen, Norske Kinosjefers Forbunds utmerkelse for beste norske film i 1983.

Presse:

Bakgrunn - forfatterintervju med Bjørn-Erik Hanssen i Uke-Adressa 03.09.1983.
Anmeldelser fra Dagbladet, Aftenposten og Lofotposten.

Piratene filmplakat

Regi: Morten Kolstad
Manus:
Bjørn-Erik Hanssen
Foto:
Halvor Næss
Klipp:
Tore Tomter
Musikk:
Odd A. Eilertsen
Produsent: Harald Ohrvik/Norsk Film A/S

Medvirkende: Trond Peter Stamsø Munch (Ronnie), Kristian Fr. Figenschow (Jørgen), Guri Johnson (May), Bjørg Marit Aga (Bente), Per Jansen (Hermansen), Karin Haugen (Fru Hermansen), Lars Andreas Larssen (Ordfører)